Liofilizált gyümölcsök
A közelmúltban megjelentek kínálatunkban a liofilizált gyümölcsök. A liofilizálás egy dehidratációs eljárás, melynek lényege, hogy a terméket lefagyasztják jellemzően -50 és -80 °C körüli hőmérsékletre, majd ezt követően a kamra nyomását csökkentik, így a termékből a szilárd halmazállapotú víz lassan szublimál a gyümölcsökből. Ezt követően a friss gyümölcs nedvességtartamának legalább 95 százaléka távozik.
A végeredményként kapott liofilizált gyümölcsök jellemzően 1 és 4% közötti nedvességtartammal rendelkeznek. Ennek hatására a termék rendkívül könnyű és fizikai behatásokra érzékeny lesz, ugyanakkor ellenáll a mikroorganizmusoknak és enzimeknek, így nem igényel hozzáadott tartósítószereket vagy antioxidánsokat.
A fagyasztás előnye, hogy a friss gyümölcsben található vitaminok és nyomelemek jelentős része változatlanul megtalálható a liofilizált gyümölcsökben. Könnyű súlya és vitamin tartalma miatt asztronautáknak és túrázóknak ideális tápanyag forrás.